pasta z awokado, czosnkiem, słonecznikiem i pietruszką

pasta z awokado, czosnkiem, słonecznikiem i pietruszką

Pysza i bardzo zdrowe smarowidło do pieczywa, idealne jako dip do krakersów czy dodatek do tortilli 🙂

Dlaczego warto jeść awokado? ponieważ jest bogactwem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6. Zawiera także zdrowy tłuszcz likopen, potas, witaminy C, E, A, witaminy z grupy B, luteinę i zeaksantynę. Awokado nazywane jest maślanym owocem, gruszką aligatora lub smaczliwką 🙂 ma wiele właściwości zdrowotnych, ale przede wszystkim zapobiega lub jest w stanie całkowicie odwrócić insulinooporność, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II (dzięki dużej ilości bo aż 20-30% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9).

1 dojrzałe awokado
2 łyżki ziaren słonecznika
natka pietruszki (wg upodobań)
1 ząbek czosnku
odrobina soku z cytryny
sól

Słonecznik prażymy na suchej patelni. Obrane awokado, pietruszkę, czosnek i słonecznik wkładamy do blendera i mielimy na gładką pastę LUB jeśli lubimy pastę o wyraźnej strukturze, to przekładamy awokado do miski, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, uprażony słonecznik i przy pomocy widelca mieszamy dokładnie do uzyskania konsystencji papki. Doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny. Gotowe! szybko, smacznie i bardzo zdrowo! 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

Bardzo lubię ciecierzycę i wszystko co z niej zrobione: pasty, potrawki, zupy czy humusy 🙂 Często przygotowuję na jej bazie smarowidła do pieczywa i właściwie „coś do chleba” w mojej lodówce jest zawsze. Prawdziwego humusu wcześniej sama nie robiłam, ale uwielbiam go jeść 🙂 i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *