NALEŚNIKI z majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim nadziewane serem, tuńczykiem i pomidorem

NALEŚNIKI z majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim nadziewane serem, tuńczykiem i pomidorem

Naleśniki są wspomnieniem naszej kolacji w dniu sesji ślubnej 🙂 W związku z tym, że naszym fotografem był przyjaciel mojego Męża, sztywna sesja plenerowa przerodziła się w bardzo miłe popołudnie. Tuż po sesji wybraliśmy się do pobliskiej restauracji na kolacje – oczywiście w ślubnych strojach – miny gości były bezcenne! Jedni zachwyceni, inni oburzeni – jak to zwykle bywa 🙂 Jedliśmy wtedy przepyszne naleśniki, więc zainspirowani smakiem, od tamtego czasu często przygotowujemy je w domu 🙂

przepis na 6 sztuk
ciasto:
5 czubatych łyżek mąki pszennej typ 480
1 łyżka oleju
1 jajko
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka majeranku
szczypta soli
mleko – ile zabierze
+ odrobina oleju do smażenia

nadzienie:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150g sera mozzarella lub inny ulubiony
1 duży pomidor lub 2 mniejsze

sos:
200g jogurtu naturalnego
1 duży ząbek czosnku
szczypta soli
1 łyżeczka koperku

NALEŚNIKI: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek niedźwiedzi, majeranek, sól i olej. Stopniowo dolewamy mleko, stale mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

NALEŚNIKI Z NADZIENIEM: Pomidora kroimy w plasterki (powinno wyjść 12 lub więcej) usmażone naleśniki posypujemy serem (cały placek). Na jego połowie układamy tuńczyka i po 2-3 plasterki pomidora. Składamy na 4 części. Gotowe naleśniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, funkcja grzania grill, na 5-7 minut.

SOS: do jogurtu wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy pokrojony koperek i sól. Dokładnie mieszamy.

Naleśniki podajemy polane sosem.

Wydrukuj


Podobne wpisy

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *