krążki CUKINII w parmezanowo-sezamowej panierce

krążki CUKINII w parmezanowo-sezamowej panierce

moja ulubiona forma cukiniowej przekąski.

1 średnia cukinia (ok 20cm)

1 jajko
sól/pieprz/zioła prowansalskie

5 łyżek bułki tartej
2 łyżki parmezanu
2 łyżki sezamu

olej do smażenia

Cukinię myjemy i kroimy w plastry o szerokości ok 0,5cm. Jajko doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. W miseczce łączymy ze sobą bułkę tartą, parmezan i sezam. Na patelni rozgrzewamy olej. Krążki cukinii zanużamy w jajku, następnie obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor. Podajemy od razu. Dobrze smakują również jako zimna przystawka.

Wydrukuj


Podobne wpisy

maślane ciasteczka z ziarnami

maślane ciasteczka z ziarnami

Pysze, delikatne, chrupiące, pełne cennych witamin i minerałów przez co dodają energii i zdecydowanie poprawiają humor! Polecam do popołudniowej kawki, czy jako drugie śniadanie zabrane do pracy. przepis na 50 ciasteczek 230g ciepłego masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 laska wanilii 3 szklanki mąki […]

KLEKSIKI drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem, bazylią i parmezanem

KLEKSIKI drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem, bazylią i parmezanem

~przepis mój~ 1 pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy rosyjskiej 3-5 łyżek otrębów pszennych sól/ pieprz 1 puszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe olej stary parmezan makaron (na 2 osoby około 250g) 1 ząbek czosnku Filet z kurczaka mielimy (u mnie blender) dodajemy do niego: […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *