Sałatka z komosy ryżowej, z jarmużem, selerem naciowym, malinami, migdałami i smażonym serem halloumi podana z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Rydzowego Green Spoon

Sałatka z komosy ryżowej, z jarmużem, selerem naciowym, malinami, migdałami i smażonym serem halloumi podana z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Rydzowego Green Spoon

Zdrowy Olej Rydzowy Green Spoon tłoczony na zimno, nierafinowany i niefiltrowany to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z lnianki rydzowej tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym wyrazistym smakiem oraz naturalnym zapachem. Olej rydzowy Green Spoon to powrót do staropolskiej tradycyjnej kuchni z XVIII wieku.

Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i lifestylowych oraz pasjonatów zdrowego odżywiania. (źródło)

_____________________________________________________________

zapraszam Was na Sałatkę z komosy ryżowej, z jarmużem, selerem naciowym, malinami, migdałami i smażonym serem halloumi podaną z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Rydzowego

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut

sałatka:

80g komosy ryżowej (quinoa)
2 łodygi jarmużu
1 łyżeczka oleju kokosowego
20 malin
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łodyga selera naciowego
250g sera halloumi
sól/pieprz/płatki chilli

dressing:

6 łyżek Zdrowego Oleju Rydzowego tłoczonego na zimno Green Spoon
8 gałązek świeżej kolendry
1 łyżeczka soku z limonki
sól

DRESSING: do miseczki wlewamy Zdrowy Olej Rydzowy, sok z limonki, dodajemy pokrojoną drobno kolendrę i sól. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut,
by smaki się przegryzły.

SAŁATKA: Komosę ryżową wkładamy do suchego garnka i prażymy przez ok. minutę, aż zacznie uwalniać orzechowy zapach. Po tym czasie zalewamy zimną wodą.  Poziom wody w garnku musi sięgać ok. 1cm nad powierzchnią komosy (uwaga! będzie bulgotać i mocno parować), dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 12-15 minut do miękkości. Jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rwiemy go na mniejsze kawałki – odrzucamy łodygi. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy jarmuż, doprawiamy go solą, pieprzem, płatkami chilli i smażymy 3-4 minuty. Przekładamy do miski. Na suchej i rozgrzanej patelni prażymy migdały. Na suchej i rozgrzanej patelni smażymy serek halloumi. Ugotowaną komosę ryżową przekładamy do miski z jarmużem i dokładnie mieszamy. Seler naciowy kroimy na drobne plasterki i łączymy z jarmużem i komosą.

CAŁOŚĆ: Tak przygotowaną sałatkę wykładamy na talerze. Bezpośrednio na talerzu układamy również maliny, usmażony ser halloumi, całość posypujemy prażonymi migdałami i polewamy dressingiem.

przepis powstał przy współpracy z marką Green Spoon food & lifestyle

Wydrukuj

Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i Zdrowym Olejem z Czarnuszki GreenSpoon

HUMUS z suszonymi pomidorami i Zdrowym Olejem z Czarnuszki GreenSpoon

Zdrowy Olej z Czarnuszki Tłoczony Na Zimno Green Spoon  nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnego olejarstwa, którzy swą wiedzę czerpią z tradycji i żyją w zgodzie z prawidłami natury. Nasz olej z nasion czarnuszki jest kwintesencją ziołowo-goryczkowego smaku o intensywnym korzennym zapachu. Jego kolor może przechodzić […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *