RURKI z lekkim kremem malinowym

RURKI z lekkim kremem malinowym

wspomnienie z dzieciństwa 🙂 mama kiedyś bardzo często piekła rurki ale z kremem kawowym (który uwielbia) – dziś natomiast są w jej wydaniu w każde Boże Narodzenie. Ja dziś zapraszam Was na ich bardzo owocową i lekką wersję, idealną w sezonie malinowym 🙂

przepis na ok. 40 sztuk

ciasto:
500g mąki
200g masła
50g smalcu
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli

+ 1 jajko do posmarowania rurek

krem malinowy:
600ml śmietany 36%
300g malin
2 białe czekolady

CIASTO: wszystkie składniki wkładamy do miski/na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je mąką, zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy na ok 2-3mm i kroimy radełkiem na paski (u mnie 35cm długie i ok 1 cm szerokie) Każdy pasek ciasta nawijamy na foremki na rurki (ja swoje owijam papierem do pieczenia, ale można posmarować masłem). Rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół przez ok. 15-18 minut. Studzimy. Po ok. 15 minutach, gdy rurki trochę przestygną można zdjąć je z foremek lub (jeśli mamy ich dużo) zostawić do całkowitego wystygnięcia.

KREM MALINOWY: maliny blendujemy na mus (ja pesteczki zostawiam, ale oczywiście gotowy mus można przetrzeć przez sito). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy będzie dobrze ubita dodajemy mus malinowy i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy białą czekoladę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut do ponownego schłodzenia.

RURKI: krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zdecydowanym ruchem nadziewamy korpusy rurek. Gotowe rurki przechowujemy w lodówce.

Wydrukuj

Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *