Ratatouille

Ratatouille

francuskie leczo rodem z bajki 🙂 popisowa potrawa przygotowana przez Remy’ego, uroczego szczura, który marzy o karierze wielkiego kucharza!

przepis na 2 porcje obiadowe, lub 4 porcje, jako dodatek do dania:

1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
4 pomidory malinowe
2 nieduże podłużne cebule
250ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki czubrycy zielonej
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
4-5 łyżek oliwy z oliwek – u mnie aromatyzowana rozmarynem*

Warzywa dokładnie myjemy, kroimy na plastry o szerokości ok. 1/2cm. Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy oregano, czubrycę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Rozprowadzamy go dokładnie na całym dnie naczynia. Na sos pomidorowy wykładamy pokrojone w plasterki: cukinia – pomidor – bakłażan – cebula – cukinia – pomidor – bakłażan – cebula i tak do zużycia wszystkich warzyw. Całość polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, funkcja grzania termoobieg i pieczemy 1,5 godziny. Pierwszą godzinę pod przykryciem i ostatnie 30 minut bez przykrycia.

*Uwielbiam rozmarynową oliwę! jest ona bardzo prosta w przygotowaniu 🙂 do butelki z oliwą wkładamy 6-7 gałązek rozmarynu i odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce – to wszystko 🙂 używam jej praktycznie do wszystkiego.

Wydrukuj


Podobne wpisy

Czerwone, Zielone i Złote PLACKI BEZGLUTENOWE !!! wspaniała wiadomość !!!

Czerwone, Zielone i Złote PLACKI BEZGLUTENOWE !!! wspaniała wiadomość !!!

PLACKI BEZGLUTENOWE: CZERWONE – burak z pasternakiem, ZIELONE – ze szpinakiem, ZŁOTE – z cukinią od Pięć Przemian właśnie zaczynają pojawiać się na rynku jestem DUMNA, ponieważ są „owocem” współpracy Słodki Zapach Malin z Pięć Przemian!  AUTORSKIE przepisy z bardzo prostym składem (receptury placków) zostały […]

wegetariańskie krokiety

wegetariańskie krokiety

FARSZ: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 bakłażan 1 cebula 1 jajko 1 pęczek zielonej pietruszki sól/ pieprz/ pieprz ziołowy 3 łyżki oleju rzepakowego NALEŚNIKI: 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko szczypta soli/ szczypa cukru mleko – ile […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *