Pieczone bataty, faszerowane serem feta, prażonym słonecznikiem, ciemnym winogronem, kiełkami słonecznika z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Słonecznikowego Green Spoon

Pieczone bataty,  faszerowane serem feta, prażonym słonecznikiem, ciemnym winogronem, kiełkami słonecznika  z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Słonecznikowego Green Spoon

Zdrowy Olej Słonecznikowy Green Spoon tłoczony na zimno, nierafinowany to dzieło mistrzów olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z nasion słonecznika tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym, naturalnym smakiem i zapachem. Jego aromat kojarzy się z ciepłem i piękną pogodą. (źródło)

____________________________________________________

zapraszam Was na Pieczone bataty,  faszerowane serem feta, prażonym słonecznikiem, ciemnym winogronem, kiełkami słonecznika  z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Słonecznikowego Green Spoon

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 90minut

2 duże bataty
1 opakowanie kiełków słonecznika
150g ciemnego winogrona
125g sera typu feta
2 łyżki ziaren słonecznika
1 duża garść rukoli

dresing:

1 duży ząbek czosnku
4-6 łyżek Zdrowego Oleju Słonecznikowego tłoczonego na zimno Green Spoon

BATATY dokładnie myjemy. Każdy owijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół do miękkości (ok. 60-70 minut). Gotowe bataty wyjmujemy z folii i rozcinamy na pół (zależy nam na tym, aby batat nam się otworzył, a nie rozpadł na dwie części, więc przecinamy go na ok. ¾ jego wysokości). Odstawiamy na chwilkę do odparowania.

DRESSING: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miseczki, dolewamy Zdrowy Olej Słonecznikowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków.

NADZIENIE: ser feta kroimy na kawałki, przekładamy do miseczki. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wrzucamy do sera. Winogrona dokładnie myjemy, kroimy na pół – jeśli są, wyjmujemy pestki i wrzucamy do miseczki z fetą i słonecznikiem. Całość dokładnie mieszamy.

DANIE: na talerzykach układamy rukolę, na rukoli kładziemy delikatnie rozciętego batata. Nadziewamy go naszym farszem i polewamy dressingiem.

 

przepis powstał przy współpracy z marką Green Spoon food & lifestyle

Wydrukuj


Podobne wpisy

HUMUS z suszonymi pomidorami i Zdrowym Olejem z Czarnuszki GreenSpoon

HUMUS z suszonymi pomidorami i Zdrowym Olejem z Czarnuszki GreenSpoon

Zdrowy Olej z Czarnuszki Tłoczony Na Zimno Green Spoon  nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnego olejarstwa, którzy swą wiedzę czerpią z tradycji i żyją w zgodzie z prawidłami natury. Nasz olej z nasion czarnuszki jest kwintesencją ziołowo-goryczkowego smaku o intensywnym korzennym zapachu. Jego kolor może przechodzić […]

Domowy makaron z JARMUŻOWYM PESTO  ze Zdrowym Olejem Rzepakowym od Green Spoon

Domowy makaron z JARMUŻOWYM PESTO ze Zdrowym Olejem Rzepakowym od Green Spoon

Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z rzepaku tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i lifestylowych oraz […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *