malinowa wkładka do zimowej herbaty z %

malinowa wkładka do zimowej herbaty z %

Uwielbiam jesienne odmiany malin – są dużo bardziej aromatyczne i taaaak wspaniale pachną! dlatego wrzesień jest w mojej kuchni szczególny, gdyż właśnie wtedy maliny przerabiam kilogramami 😀 Dziś zapraszam Was na wspaniały malinowy dodatek do herbaty z % 🙂 Super smakuje i dobrze rozgrzewa.

przepis na 2 słoiczki (2x300ml)

700g malin
4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodkie)
8 łyżek spirytusu 95%

Maliny oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy przez ok 5 minut aż dobrze puszczą sok. Następnie przelewamy je na sito ustawione na drugim garnku i bardzo dokładnie przecieramy pestki tak, aby cały mus z malin spłynął do soku – pestki na sitku powinny być prawie suche. Garnek z przetartymi malinami stawiamy ponownie na płytę i gotujemy przez kolejne 5 minut często mieszając. Gotowe maliny przelewamy do gorących (wyparzonych) słoików tak na 7/8 wysokości słoika. Na wierzch dolewamy po 4 łyżki spirytusu. Dokładnie wycieramy ranty słoika, mocno zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne! może pięknie wyglądać, cudownie pachnieć i być na prawdę pyszne 🙂 Zdrowe desery to wyzwanie dla wielu z nas, dlatego zapraszam Was dziś na przepyszna tartę! przepis na tartę o średnicy ok. 24cm 250g mąki żytniej […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *