kaszotto z kurczakiem i leśnymi grzybami

kaszotto z kurczakiem i leśnymi grzybami

po udanym grzybobraniu, obowiązkowo GRZYBOWY obiad!

przepis na 2 porcje:

300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)
2 łyżki masła
1 cebula
300ml bulionu
1 duża pierś z kurczaka
200g kaszy jęczmiennej wiejskiej
3 gałązki tymianku
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy listki tymianku, cebulę i szklimy. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli – dokładnie mieszamy. Kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i grzybów. Smażymy razem ok 3 minut. Do zawartości garnka dosypujemy kaszę, dolewamy bulion, doprawiamy pieprzem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowe kaszotto doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Pyszne!

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem

Świąteczny WIENIEC BEZOWY z piernikowo-pomarańczowym kremem

Wspaniale się prezentuje, doskonale smakuje i nie zostaje po min nawet okruszek! Zdecydowany HIT Świąt Bożego Narodzenia! przepis na wianek o średnicy ok 25 cm beza: 6 białek 300g białego drobnego cukru 1 łyżka octu jabłkowego krem: 250g serka mascarpone 200ml śmietany 30% 200-300g konfitury […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *