GRZYBY w zalewie octowej

GRZYBY w zalewie octowej

idealna przekąska „do kieliszka”, pyszna przystawka do półmiska wędlin czy jako dodatek do sałatki. Grzybki marynowane są wspaniałym wspomnieniem lata w mroźne zimowe dni.

grzyby (prawdziwki, podgrzybki) oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Gotowe wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok 5 minut od momentu wrzenia. Zlewamy na sito i przelewamy zimna wodą. Tak sparzone grzyby wkładamy do słoików – do ok 3/4 wysokości.

przepis na 1/2 litra zalewy
450ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki octu spirytusowego 10%
1 łyżeczka cukru
4 ziele angielskie
6 kuleczek czarnego pieprzu
1 duża cebula

Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w piórka i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok 1 minutę od moment wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy grzybki w słoiku. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

CzekoWiśnia czyli konfitura wiśniowa z czekoladą

CzekoWiśnia czyli konfitura wiśniowa z czekoladą

Czekoladę kocham nad życie! ale zdrowy rozsądek podpowiada, by ograniczać ją do minimum, bo za parę lat człowiek się będzie toczył 🙂 Dlatego gdy mam OGROMNĄ ochotę na czekoladę, idę do spiżarni i otwieram słoiczek z konfiturą wiśniowo-czekoladową. Jest niesamowicie pyszna! proporcje: na 1 kg […]

tradycyjne KISZONE OGÓRKI

tradycyjne KISZONE OGÓRKI

robiła je moja prababcia, babcia, mama więc robię i ja 🙂 zawsze tak samo, zawsze prosto i tradycyjnie – zawsze wychodzą pyszne 🙂 proporcje zależą od tego, jak dużo słoików ogórków chcecie przygotować zalewa: na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *