zupa JARZYNOWA z fasolką szparagową

zupa JARZYNOWA z fasolką szparagową

Pyszna, pożywna i bardzo kolorowa zupa. Kryje w sobie moc witamin i smaków iście letnich warzyw. Idealna do przygotowania w sezonie wakacyjnym, gdy stragany uginają się od przepysznych owoców i warzyw, jak i zimą – wyjmując zamrożone przez nas letnie skarby z zamrażarki 🙂

przepis na 4 porcje zupy

2 marchewki
2 pietruszki
4 ziemniaki
500g żółtej fasolki szparagowej
kawałek selera z liśćmi
1 gałązka lubczyku lub 1 łyżka suszonego
2 liście laurowe
sól/pieprz
2 łyżki pokrojonego koperku
2 łyżki śmietany 18%
1,6l wody

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy kocówki i wyjmujemy łyko, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do reszty warzyw. Całość zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, lubczyk, liście selera, sól i pieprz. Gotujemy zupę do miękkości warzyw (ok. 20-25 minut). Pod koniec gotowania wyjmujemy lubczyk i liście selera, dodajemy koperek  i zaprawiamy śmietaną (śmietanę wkładamy do miseczki i dolewamy do niej chochelkę zupy – dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy). Jeśli potrzeba doprawiamy solą i pierzem.

Wydrukuj


Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *