tradycyjne KISZONE OGÓRKI

tradycyjne KISZONE OGÓRKI

robiła je moja prababcia, babcia, mama więc robię i ja 🙂 zawsze tak samo, zawsze prosto i tradycyjnie – zawsze wychodzą pyszne 🙂

proporcje zależą od tego, jak dużo słoików ogórków chcecie przygotować

zalewa: na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli i dokładnie mieszamy

+

ogórki
korzeń chrzanu
czosnek
gałązki kopru

Ogórki szorujemy dokładnie szczoteczką. Każdy z nich (przed włożeniem do słoika) nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach – dzięki temu nasze ogórki będą równo ukiszone, oraz nie będą puste w środku. Układamy ciasno w słoiku. Dodajemy gałązkę kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek chrzanu. Tak przygotowane ogórki zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na 3-4 tygodnie (u mnie podłoga w kuchni) do ukiszenia. Po tym czasie pasteryzujemy. Do garnka wkładamy słoiki, zalewamy wodą do ok 1/2 ich wysokości i gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Dzięki pasteryzacji zatrzymujemy proces kiszenia, nasze ogórki są idealnie twarde i bardzo dobrze się przechowują.

Wydrukuj


Podobne wpisy

dżem z rabarbaru

dżem z rabarbaru

Uwielbiam rabarbar! Jako dziecko zrywałam z ogrodu, myłam i zjadałam moczony w cukrze 🙂 Bardzo lubię także ciasto drożdżowe z rabarbarem, czy rabarbarową „szarlotkę” z duuuuuuużą ilością kruszonki! Najbardziej brakowało mi zawsze rabarbaru zimą … nigdy nikt w mojej rodzinie nie wpadł na to, aby […]

dżem TRUSKAWKOWY

dżem TRUSKAWKOWY

Truskawki, truskawki … gdy nadchodzi sezon objadam się nimi niemalże każdego dnia, gdy sezon się kończy nie mogę na nie patrzeć! tak wygląda moja truskawkowa miłość 🙂 Zamykam je w słoiku ZAWSZE! uwielbiam w jesienno/zimowy wieczór pójść do spiżarni, otworzyć słoik i posmarować sobie truskawkowym […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *