PAPRYKA marynowana (na zimę)

PAPRYKA marynowana (na zimę)

Koniec sierpnia, to idealny czas, by uzupełnić zapasy w naszych spiżarniach, gdyż to właśnie wtedy mamy najsmaczniejsze i najtańsze owoce i warzywa. Dziś zapraszam Was po przepis, który posiadam z rodzinnego zeszytu. Z pokolenia na pokolenie, każdego roku przygotowywane słoiki, czekały w rzędach ustawione w spiżarce lub piwnicy na długi i mroźny czas zimy.

przepis na ok 7-8 słoików po ok.300ml

1kg umytej i pokrojonej na kawałki papryki

zalewa:
1,5 litra wody
1 czubata łyżka soli
3/4 (188ml) octu spirytusowego 10%
3/4 (165g) szklanki cukru

+ do każdego słoika:
1/2 łyżeczki gorczycy białej
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy umytą i pokrojoną na kawałki paprykę i gotujemy 2-3 minuty. Zlewamy na sito. Tak sparzoną paprykę wkładamy do słoików, dodajemy gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Wszystkie składniki zalewy wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików z papryką tak, aby cała ich zawartość była przykryta. Słoiki wycieramy, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia. Studzimy. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

Indyk jest kolejną rzeczą (zaraz po kaszy jaglanej) z którą się stopniowo zaprzyjaźniam 🙂 w ostatnim czasie przygotowuję go na milion sposobów! w formie zapiekanej rolady, mięsa na kanapkę czy uroczych roladek podawanych z sałatką 🙂 Zapraszam Was dziś na danie HIT! rolowane sznycle będą […]

WYTRAWNE mini BABECZKI z pastą tuńczykowo-fasolową z papryką i kaparami

WYTRAWNE mini BABECZKI z pastą tuńczykowo-fasolową z papryką i kaparami

Pyszna i bardzo efektowna przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na 24 babeczeki 24 gotowych wytrawnych korpusów do babeczek lub ciasto: 240g mąki 120g masła 25g smalcu 2 jajka szczypta proszku do pieczenia […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *