lekki TORT malinowo-borówkowy

lekki TORT malinowo-borówkowy

iście letni, mało słodki, bardzo malinowy! Doskonały na upały, przyjęcie rodzinne, wizytę znajomych czy letnie urodziny. Znika w tempie ekspresowym 🙂

przepis na tort o średnicy 21cm

biszkopt:
5 jajek
3/4 (165g) szklanki cukru
3/4 (135g) szklanki maki pszennej typ 450 lub 480
1/4 (45g) mąki ziemniaczanej
szczypta soli

krem biały i malinowy:
400ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżka miodu
2 łyżeczki żelatyny
250g borówek amerykańskich
300g malin

poncz:
300ml wody
sok z 1 limonki

BISZKOPT: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie sparujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, funkcja grzania góra/dół. Białka oddzielamy od żółtek, obie mąki przesiewamy. Do miski (dzierży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy porcjami cukier stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Następnie dodajemy mąki – po łyżce i mieszamy na najmniejszych obrotach. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 40-45 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika! bo biszkopt nam opadnie. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, delikatnie odcinamy boki formy nożem. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt.

KREM: żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody (tak by woda przykryła proszek) i odstawiamy na kilka minut. 200g malin blendujemy na gładki mus. Do miski (dzierży miksera) wlewamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone. Na wysokich obrotach ubijamy krem. Pod koniec ubijania dodajemy mód. Połowę kremu odkładamy do miski i wkładamy do lodówki (będzie to biała warstwa z borówkami), drugą połowę zostawiamy w misce/dzierży w której ubijaliśmy.  Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce – najmniejsza moc grzania, ok. 10 sekund lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia**. Tak przygotowaną żelatynę dokładnie mieszamy (będzie lekko ciepła) i powoli łączymy ją z musem malinowym stale mieszając. Tak przygotowany mus dodajemy do połowy kremu który został w misce/dzierży miksera i na wysokich obrotach ubijamy ok 1 minuty. Krem malinowy przekładamy do miski i wkładamy do lodówki. Oba kremy schładzamy w lodówce minimum 30 minut.

TORT: biszkopt przecinamy na 3 lub 4 blaty (u mnie na 3). Układamy pierwszy blat na talerzu/paterze, nasączamy go ok. 100ml ponczu (woda + sok z limonki) i wykładamy połowę kremu malinowego. Na krem malinowy, układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy biały krem (w całości), na kremie układamy ok 200g borówek amerykańskich. Na desce obok nasączamy ostatni blat biszkoptowy (od strony wewnętrznej) i tak przygotowany nakładamy na biały krem z borówkami. Dociskamy delikatnie całość, by nasz tort się ładnie wyrównał. Na wierzch wykładamy pozostały krem malinowy i rozprowadzamy go na samej górze i po bokach. Tak przygotowany tort dekorujemy owocami, które nam zostały: 100g malin i 100g borówek. Tort chłodzimy w lodówce – najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy go świeżymi listkami mięty.

** pamiętaj że żelatyna rozpuszcza się w 50 stopniach, a zagotowanie żelatyny osłabia lub całkowicie pozbawia ją właściwości żelujących. Więcej na temat żelatyny przeczytasz u Doroty z Moje Wypieki 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *