kruche ze ŚLIWKAMI

kruche ze ŚLIWKAMI

najlepsze ciasto ever! must eat sezonu śliwkowego 🙂

przepis na blaszkę 23x23cm

ciasto:
300g mąki pszennej typ 480
200g zimnego masła
100g cukru pudru
2 żółtka

nadzienie:
800g śliwek
1/3 szklanki wody
2 łyżki bułki tartej

CIASTO: mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie ze sobą łączymy. Gdy mąka z masłem będą połączone, dodajemy cukier puder i żółtka. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części: 1/3 i 2/3. Oba kawałki wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

NADZIENIE: śliwki myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy woda i smażymy przez ok 15 minut. Zestawiamy z płyty. Studzimy.

PIECZENIE: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Spód dokładnie wylepiamy 2/3 porcji ciasta. Do przestudzonych śliwek dodajemy bułkę tartą, mieszamy i tak przygotowane nadzienie wykładamy na wylepiony spód, równo je rozkładając. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałe 1/3 porcji ciasta i ścieramy je na tarce bezpośrednio na śliwki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy 60 minut. Pysze!

Wydrukuj


Podobne wpisy

ekspresowy RABARBARowiec

ekspresowy RABARBARowiec

Ciasto ekspresowe! idealne gdy wpadną niezapowiedziani goście lub po prostu najdzie ochota na coś słodkiego. przepis na kwadratowa blaszkę 23x23cm CIASTO: 300g mąki krupczatki 150g masła 50g cukru NADZIENIE: 500g obranego rabarbaru 100g cukru 2 łyżki bułki tartej + 25g płatków migdałowych Formę do ciasto […]

SERNIK ze śliwkami i czekoladą

SERNIK ze śliwkami i czekoladą

Pyszny, iście jesienny sernik, idealnie kremowy z dodatkiem pysznych śliwek i dobrego ciemnego kakao przepis na tortownicę o średnicy ok. 21cm spód: 100g herbatników pełnoziarnistych 50g masła 1 łyżeczka dobrego ciemnego kakao sernik: 1 kg sera wiaderkowego 3 jajka 200g masła 80g cukru pudru 2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *