keczup z CUKINII i POMIDORÓW

keczup z CUKINII i POMIDORÓW

Przepis do przetestowania dostałam od teściowej mojej Przyjaciółki 🙂 odrobinę go zmodyfikowałam i dzielę się z Wami, ponieważ keczup wyszedł pyszny!

przepis na ok. 3,2-3,5l keczupu

1,5 kg cukinii (już obranej)
500ml domowego przecieru pomidorowego
1/2 kg cebuli
200g cukru
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki chilli
1 łyżka soli
100ml octu jabłkowego 5%

Cukinię i cebulę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na ok. 2 godziny, aż warzywa puszczą sok. Po ty czasie dodajmy cukier i całość zagotowujemy. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy paprykę słodką, paprykę chilli, ocet i domowy przecier pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gotowy keczup blendujemy na gładką masę. Jeszcze gorący przekładamy do wyparzonych słoików/butelek, zakręcamy i i stawiamy na wieczkach do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem

kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem

Pyszne i zdrowe danie obiadowe 🙂 „Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana – ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych (…) Ma mało skrobi, za to […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *