dwukolorowe BABECZKI z malinami

dwukolorowe BABECZKI z malinami

pyszne i bardzo efektowne maleńkie babeczki skradną serce niejednego wielbiciela malin!

przepis na ok. 50 malutkich babeczek

ciasto:
500g mąki
200g masła
50g smalcu
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli

krem malinowy:
200ml śmietany 36%
100g malin
1 biała czekolada

budyń waniliowy:
500ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 laska wanilii
2 żółtka

+ 600g malin

CIASTO: wszystkie składniki wkładamy do miski/na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je mąką, zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy na ok 2-3mm, wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Pieczemy a złoty kolor w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół przez ok. 12-15 minut. Studzimy.

BUDYŃ: do rondelka wlewamy 400ml mleka, dodajemy cukier. Laskę wanilii kroimy na wzdłuż na pół, wydrążamy z niej ziarenka i dodajemy do mleka. Dorzucamy również skórkę z wanilii, którą tuż przed wlaniem budyniu trzeba wyjąć. Całość gotujemy. Do miseczki wsypujemy obie mąki, dodajemy żółtka, dolewamy pozostałe 100ml mleka i dokładnie mieszamy (aby nie było grudek). Gdy nasze mleko zaczyna wrzeć, wyjmujemy skórkę waniliową i dolewamy budyń stale mieszając. Gotujemy jeszcze około minuty. Gotowy budyń, studzimy.

KREM MALINOWY: maliny blendujemy na mus (ja pesteczki zostawiam, ale oczywiście gotowy mus można przetrzeć przez sito). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy będzie dobrze ubita dodajemy mus malinowy i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy białą czekoladę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut do ponownego schłodzenia.

BABECZKI: do worków cukierniczych z ozdobnymi tylkami przekładamy krem i budyń. Korpusy babeczek nadziewamy: połowę kremem malinowym a drugą połowę budyniem. Na środku układamy maliny. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty. Pyszne!

Wydrukuj


Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



1 thought on “dwukolorowe BABECZKI z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *