drożdżówki z serem i kruszonką

drożdżówki z serem i kruszonką

Drożdżówki z serem były częstym gościem w moim rodzinnym domu, więc postanowiłam przywołać wspomnienia i przenieść się na chwilę do czasów beztroskiego dzieciństwa, siedzenia przed piekarnikiem z kubkiem kakao i obserwowania jak rosną 🙂

przepis na ok. 18 niedużych sztuk

CIASTO:
400g mąki
2 jajka
50g cukru
2 cukry waniliowe
42 g drożdży (1 mała kostka)
175 ml mleka
50g rozpuszczonego masła

NADZIENIE:
500g twarogu
1 jajko
2-3 łyżki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej

KRUSZONKA:
1 łyżka ciepłego masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru

+ 1 jajko do posmarowania drożdżówek

NADZIENIE: twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajko, miód, mąkę i pastę waniliową. Dokładnie mieszamy.

CIASTO: Mąkę i cukier wsypujemy do miski i dodajemy jajka. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże – wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Dzielimy je na 2 części.

DROŻDŻÓWKI: 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt. Na cieście rozkładamy równomiernie 1/2 porcji twarogu. Gotowy placek z serem składamy na 3 części, tak, by powstał nam prostokąt. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 8-9 kawałków, każdy kawałek skręcamy – formując drożdżówki. Gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki wkładamy do blendera i mieszamy przez ok 1 minutę. Gotową kruszonką posypujemy posmarowane drożdżówki.

PIECZENIE: Gotowe drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.

Idealne jeszcze lekko ciepłe 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

zdrowe DROŻDŻÓWKI z marcepanem w czekoladzie

zdrowe DROŻDŻÓWKI z marcepanem w czekoladzie

Tuż przed gwiazdką dotarła do mnie ogromna przesyła, której adresatem był Lidl. Znalazłam w niej mnóstwo pysznych rzeczy a wśród nich był mój ukochany marcepan w czekoladzie! W „starych dobrych czasach” taki baton marcepanowy znikał w mgnieniu oka do przedpołudniowej kawy 🙂 na dziś, jest […]

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *