domowy PRZECIER POMIDOROWY

domowy PRZECIER POMIDOROWY

Pomidory kocham nad życie! w sezonie jem je każdego dnia, a gdy pojawiają się te pierwsze „dobre” to mam kilka dni iście pomidorowych 🙂 By zachować smak pysznych pomidorów na zimę, każdego roku zamykam je w słoiku 🙂 Tak przygotowany przecier wykorzystuję w zimie do: zupy, sosów, zapiekanek, makaronów, pizzy.

przepis na 3,5-3,8 litra przecieru

5kg pomidorów – najlepiej sprawdzają się te podłużne, ponieważ mają mało nasion i soku, są twarde i mięsiste
1 łyżka soli

Pomidory sparzamy. Obieramy ze skórek, rozcinamy i wyjmujemy pestki (dzięki temu nasz przecier będzie słodszy). Miąższ pomidorów kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Po tym czasie blendujemy nasz przecier na gładko, lub przecieramy go przez sito – zależy czy przeszkadzają Wam pesteczki pomidorów, które nam zostały czy też nie 🙂 Przecier przelewamy do wyparzonych słoików/butelek, zakręcamy i stawiamy na wieczkach do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem

kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem

Pyszne i zdrowe danie obiadowe 🙂 „Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana – ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych (…) Ma mało skrobi, za to […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *