zupa OGÓRKOWA

zupa OGÓRKOWA

dokładnie taka jak u Mamy 🙂

przepis na 4 porcje:

1 duży pęczek włoszczyzny
ok. 2 litry wody
8 średnich ziemniaków
6 dużych kiszonych ogórków + woda z ogórków do smaku
1 łyżka koperku
2 łyżki śmietany 18%
sól/ pieprz/ 3 liście laurowe
2 ząbki czosnku

Włoszczyznę dokładnie myjemy. Pietruszkę i marchewkę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka. Resztę warzyw wkładamy w całości (pod koniec gotowania wyjmujemy je z zupy) i zalewamy wodą. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka z warzywami. Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy przez ok. 30 minut, aż marchewka, pietruszka i ziemniaki będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce i dodajemy do zupy. Dolewamy trochę wody z ogórków – jej ilość jest zależna od tego jak kwaśną zupę lubimy. Pod koniec gotowania zaprawiamy śmietaną, dodajemy sól, pieprz i koperek. Zestawiamy zupę z płyty grzewczej i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Pyszna!

Wydrukuj


Podobne wpisy

krem brokułowo-pietruszkowy z żółtym kurczakiem curry i kiełkami brokuła

krem brokułowo-pietruszkowy z żółtym kurczakiem curry i kiełkami brokuła

Zupy krem są ostatnio w Naszym Domu „na czasie”, bo szybko, łatwo i sprytnie można przemycić warzywa za którymi się nie przepada, a rozsądek podpowiada, zwłaszcza jesienią, kiedy wszystko ma najwięcej witamin trzeba z tych dobroci korzystać ile się da! Dziś PYSZNA zupa brokułowo-pietruszkowa z […]

domowy ŻUR

domowy ŻUR

Nie ma nic lepszego od pysznego i kwaśnego żurku na obiad. Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego żurku z jajkiem i chrzanem! Dlatego ja, w ekspresowym tempie przywołuje smaki dzieciństwa i czas, kiedy to jeszcze moja kochana Babcia kisiła żur na żurek. Przepis na […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *