SERNIK na zimno (bez cukru) z czerwonymi owocami lata

SERNIK na zimno (bez cukru) z czerwonymi owocami lata

Serniki są naszą miłością 🙂 bardziej lubimy te pieczone, ale kiedy za oknem +30, piekarnik w naszym domu ma wolne od długiego pieczenia!

przepis na sernik o średnicy 21cm

spód:
100g mąki
50g masła
10g ksylitolu

sernik:
500g twarogu
150g miodu
150g masła
50g wiórek kokosowych
200g malin
100g czerwonych porzeczek

+ 3 łyżki morelowego dżemu bez cukru (opcjonalnie)

SPÓD: z mąki, masła i ksylitolu zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim spód tortownicy i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach – funkcja grzania góra/dół. Studzimy.

SERNIK twaróg mielimy (u mnie blender), dodajemy miód, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło. Dokładnie ze sobą wszystko mieszamy.

W TORTOWNICY: Wystudzony spód smarujemy dżemem (opcjonalnie), wykładamy na dżem masę sernikową i układamy na niej umyte owoce. Schładzamy w lodówce kilka godzin – najlepiej całą noc. Pyszny!

Wydrukuj


Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *