nalewka MIODOWO-CYTRYNOWA

nalewka MIODOWO-CYTRYNOWA

jest pyszna! Przepis „mniej/więcej” otrzymamy od przyjaciela mojego Męża 🙂 Dopracowaliśmy trochę proporcje i dopasowaliśmy ją do siebie 🙂 Jeśli lubicie nalewki, to tej musicie koniecznie spróbować!

przepis na ok. 3 litry
1300ml wody
800ml spirytusu
sok z 9 cytryn (ok. 500ml)
400ml miodu z mniszka lekarskiego
skórka z 4 cytryn (bez białych części)

Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy wodą. Z 4 obieramy skórkę (ja to robię obieraczką do warzyw – obiera się idealnie tylko żółta część), z 9 wyciskamy sok. Do garnka/słoika wlewamy sok z cytryn, wrzucamy skórkę, dodajemy miód, wodę i dokładnie mieszamy, Gdy wszystkie składniki dobrze nam się połączą dodajemy spirytus, przykrywamy garnek/słoik i odstawiamy nalewkę w ciemne miejsce a ok. tydzień. Staramy się każdego dnia ja pomieszać. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek (filtrując przez gazę) i przechowujemy w ciemnym miejscu. Im nalewka dłużej stoi, tym jest oczywiście lepsza 🙂 ale jeśli komuś się bardzo śpieszy, to nalewka nadaje się do picia już na 4 dzień po zrobieniu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

BABA WIELKANOCNA cytrynowa

BABA WIELKANOCNA cytrynowa

Idealnie lekka, delikatna, wilgotna i bardzo cytrynowa. przepis na formę z tuleją o średnicy 21cm 250g masła 5 jajek jajka 100g cukru 300g mąki pszennej typ 480 50g mąki migdałowej 2 cytryny (wyszorowane i sparzone) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki MUSZĄ być w […]

BABA WIELKANOCNA pomarańczowa z kwaśnym lukrem

BABA WIELKANOCNA pomarańczowa z kwaśnym lukrem

Aromatyczna baba o zwartej konsystencji. Bardzo wilgotna i „ciężka”. Doskonałe połączenie pomarańczy i cytrynowego lukru. przepis na formę o średnicy 21cm (u mnie  z tuleją) 5 jaj 120g ksylitolu 250g masła 1 duża pomarańcza – sok + otarta skórka 250g mąki pszennej typ 480 250g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *