lemoniada PORZECZKOWA

lemoniada PORZECZKOWA

pyszna, lekko kwaśna – idealna w upalne dni 🙂

przepis na 2 litry lemoniady

1 litry wody
300g czerwonych porzeczek

Porzeczki dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 15 minut – od momentu wrzenia. Studzimy.

1/2 cytryny
kilka kostek lodu
3 gałązki mięty

Gdy zawartość garnka będzie zimna, zlewamy ją do dzbanka, dolewamy 1 litr wody i dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki, miętę i kostki lodu. Lemoniada gotowa! 🙂

Jeśli chcemy, by nasza lemoniada była słodsza, możemy dodać 1-2 łyżki miodu.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

BABA WIELKANOCNA cytrynowa

BABA WIELKANOCNA cytrynowa

Idealnie lekka, delikatna, wilgotna i bardzo cytrynowa. przepis na formę z tuleją o średnicy 21cm 250g masła 5 jajek jajka 100g cukru 300g mąki pszennej typ 480 50g mąki migdałowej 2 cytryny (wyszorowane i sparzone) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki MUSZĄ być w […]

TARTALETKI z maślano-orzechowym kremem i czerwonymi porzeczkami

TARTALETKI z maślano-orzechowym kremem i czerwonymi porzeczkami

coś bez wątpienia dla wielbicieli BARDZO SŁODKICH deserów 🙂 idealne połączenie kruchego ciasta, bardzo słodkiego orzechowego kremu i kwaśnych czerwonych porzeczek. przepis na 8 -10 sztuk o średnicy ok. 10cm tartaletki: 300g mąki pszennej 150g miękkiego masła + masło do posmarowania foremek 50g cukru pudru […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *