wiosenna klasyka: SZPARAGI, młode ZIEMNIAKI i jajko

wiosenna klasyka: SZPARAGI, młode ZIEMNIAKI i jajko

Czerwiec jest moim ulubionym miesiącem pod względem kulinarnym! Stragany uginają się od nowalijek, które swą urodą zachęcają do zakupu i kuchennych wojaży. Jest to jedyny czas, kiedy z ręką na sercu mogę powiedzieć, że LUBIĘ ZIEMNIAKI! jadamy je praktycznie tylko wiosną. Później (czasem) w kopytkach, pierogach czy pieczone „od wielkiego dzwonu”. Więc gdy nadchodzi czerwiec cieszę się jak dziecko. Wracam obładowana warzywami z zakupów na straganie i czaruję w kuchni bardzo proste, ale jednocześnie bardzo wyjątkowe dania. Poniżej jedno z nich:

przepis na 2 porcje:

6-8 młodych ziemniaków
12 zielonych szparagów
2-4 jajka
sól, pieprz
łyżka masła
koperek

Ziemniaki dokładnie myjemy (ja młodych ziemniaków nie obieram) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości ok. 15-18 minut. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, wkładamy do garnka (jeśli nie posiadamy specjalnego garnka do gotowania szparagów, staramy się wybrać garnek z dużym dnem, by ich nie łamać), dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Jajka sadzone smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu – to w jaki sposób usmażymy jajka zależy od naszych upodobań 🙂 jedni lubią jajka sadzone z płynnym żółtkiem, inni ze ściętym, a jeszcze inni podają szparagi z jajkiem „w koszulce”. Gotowe ziemniaki wykładamy na talerz, smarujemy je odrobiną masła i posypujemy koperkiem. Obok układamy gotowane szparagi i jajko. Gotowe! szybko i bardzo smacznie 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *