TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent!

przepis a tort o średnicy ok. 28cm

BEZA (najwygodniej będzie przygotować bezę dzień wcześniej):
300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie od wielkości)
250g cukru
1 łyżka octu jabłkowego

KREM:
400ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
6 gałązek mięty
sok z 1/2 cytryny

+ ulubione sezonowe owoce: u mnie truskawki (ok. 15 dużych sztuk) i borówki amerykańskie (125g)

BEZA: Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu aż nasza piana będzie plastyczna. Czyli nie rzadka ale nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia trzepaczki z piany tworzy am się taki opadający języczek a piana jeszcze nie jest sztywna, jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Gdy dodamy cukier, ubijamy każdą porcję ok. 2-3 minut aby cukier dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi o średnicy ok 28cm (u mnie to średnica patery). Gotową bezę dzielimy na pół i rozkładamy ja delikatnie na dwóch blachach, tak by powstały nam mniej/więcej takie samy dwa blaty tortowe. Gotowe blaty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i suszymy je przez 30 minut przy funkcji grzania termoobieg, potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy je ok. 3 godziny.  Bezy zostawiamy do wystudzenia w piekarniku.

KREM: do dzierży miksera wlewamy śmietanę i wkładamy serek mascarpone, ustawiamy na wysokie obroty i ubijamy ok. 34 minut na sztywny krem. Listki mięty przekładamy do moździerza i miażdżymy je dokładnie, z cytryny wyciskamy sok. Pod koniec ubijania kremu dodajemy miętę i sok z cytryny.

PRZEŁOŻENIE TORTU: blat bezowy + 1/2 kremu + pokrojone w kostkę truskawki i całe borówki + blat bezowy + 1/2 kremu +truskawki i borówki ułożone w dekoracyjny sposób.

TORT SKŁADAMY TUŻ PRZED PODANIEM.

 

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *