quiche z ŁOSOSIEM, SZPARAGAMI i Serem Korycińskim Swojskim

quiche z ŁOSOSIEM, SZPARAGAMI i Serem Korycińskim Swojskim

Bardzo szybki i prosty obiad 🙂 Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

przepis na formę o średnicy 24cm

CIASTO:
200g mąki
100g masła
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki majeranku

NADZIENIE:
250g surowego łososia
10 zielonych szparagów
100g sera korycińskiego swojskiego z czosnkiem

SOS:
150ml śmietany 30%
150g serka bieluch
1 jajko
50ml mleka
1/2 pęczka koperku
sól/ pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.

NADZIENIE: z łososia zdejmujemy skórę, kroimy go na kawałki – doprawiamy solą i pieprzem. Szparagi myjemy, usuwamy końcówki i kroimy na małe kawałki. Ser koryciński z czosnkiem kroimy w kostkę.

SOS: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Łososia, szparagi i ser rozkładamy równo na cieście, zalewamy sosem i wkładamy ponownie do piekarnika na koleje 30 minut. Pyszna!

Więcej informacji na temat Serów Korycińskich Swojskich znajdziecie tutaj -> http://www.serykorycinskie.com.pl/

Wydrukuj


Podobne wpisy

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]

glazurowane rzodkiewki i szparagi z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Konopnego od GreenSpoon

glazurowane rzodkiewki i szparagi z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Konopnego od GreenSpoon

Nie mogę nacieszyć się wiosną! Rzodkiewka, sałata, kapusta, szparagi, truskawki, rabarbar! Stragany uginają się od nowalijek, a ja po każdych zakupach czuję niedosyt, że mogłam jeszcze kupić to czy tamto 😀 Dziś zapraszam Was na fenomenalne glazurowane nowalijki! Idealnie wkomponują się w grillowy nastrój jak […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *