quiche z BOTWINKĄ, kabanosami i oscypkiem

quiche z BOTWINKĄ, kabanosami i oscypkiem

Sezon na botwinkę za chwilę dobiegnie końca, więc warto korzystać! Bardzo szybki i prosty obiad ? Idealna również na imprezę. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.

przepis na formę o wymiarach 35×11 cm

CIASTO:

150g mąki
70g masła
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki majeranku

NADZIENIE:
4 średnie botwinki
4 kabanosy wieprzowe
100 g oscypka

SOS:
150ml śmietany 30%
100g serka bieluch
1 jajko
sól/ pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki kurkumy

CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wałkujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilka minut do odparowania.

NADZIENIE: Botwinkę myjemy i kroimy na kawałki (całość), kabanosy kroimy na kawałki, a oscypek w kostkę.

SOS: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

Botwinkę, kabanosy i oscypek rozkładamy równo na cieście, zalewamy sosem i wkładamy ponownie do piekarnika na koleje 30 minut. Pyszna!

Wydrukuj

Podobne wpisy

tarta sernikowa z gorzką czekoladą

tarta sernikowa z gorzką czekoladą

Moje ostatnie, fenomenalnie pyszne odkrycie! Tarta wręcz rozpływa się w ustach 🙂 nie może jej zabraknąć do weekendowej kawki. Proporcje na tartę o średnicy 24cm ciasto: 100 g mąki 1/3 margaryny roślinnej 1 łyżeczka masła 1 ugotowane żółtko 1 surowe żółtko szczypta soli, szczypta cukru […]

FIT TARTA Z CHMURKĄ na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem

FIT TARTA Z CHMURKĄ na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem

Pyszna i zdrowa tarta! idealna do popołudniowej kawki! przepis na tartę o średnicy 24cm CIASTO: 180g mąki żytniej typ 2000 2 żółtka 80g masła 1 łyżeczka ksylitolu NADZIENIE: 2 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu CHMURKA: 2 białka 1 łyżka ksylitolu Mąkę, żółtka, ksylitol […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *