OGÓRKI małosolne

OGÓRKI małosolne

Jak tylko zaczynają pojawiać się na straganach ogórki gruntowe, przygotowuję dla nas małosolne! Idealne do kanapki z pasztetem czy jajko dodatek do obiadu 🙂

duży słoik (u mnie ok. 3 litry)
15 ogórków gruntowych – małych i twardych
kawałek chrzanu
1 gałąź kopru
1 główka czosnku
2200ml ziemnej przegotowanej wody
2 czubate łyżki soli

Słoik wyparzyć, ogórki wyszorować i nakłuć wykałaczką w 2-3 miejscach**. Do słoika wkładamy koper, chrzan, główkę czosnku przekrojoną na 4 części i ogórki. Sól rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do słoika tak, aby wszystkie ogórki były przykryte. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-4 dni. Już po 24 godzinach woda zacznie mętnieć, a ogórki nabierają żółtawego koloru. Najsmaczniejsze są na 3 lub 4 dzień. Im ogórki dłużej stoją tym są bardziej ukiszone 🙂

** nakłuwanie ogórków powoduje, że podczas kiszenia, kiszą się one równomiernie i nie są puste w środku.

Wydrukuj



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *