mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach BOTWINY

mięsne GOŁĄBKI z kaszą kuskus w liściach BOTWINY

Gołąbki z botwiny miałam ochotę zrobić już w zeszłym roku, ale zanim się zebrałam, to sezon na botwinkę się skończył … Dlatego teraz, od razu gdy ta czerwona piękność pojawiła się na straganie, wybrałam największą! i przygotowałam z niej gołąbki 🙂 Jest to bardzo delikatne i oryginalne danie. Gołąbki podałam w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i surówką z rzodkiewki. Jeśli lubicie gołąbki, musicie koniecznie spróbować tych!

przepis na 24 maleńkie lub 12 małych gołąbków

350g mięsa mielonego z indyka
50g kaszy kuskus
1 mała cebula
1 łyżka bułki tartej
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
2 ząbki czosnku

24 liście botwinki (1 duży pęczek z dorodnymi liśćmi)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
4 liście laurowe
1 szklanka wody

LIŚCIE: liście odcinamy od łodyżek i dokładnie myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby były dokładnie przykryte. Dodajemy 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy od momentu wrzenia przez ok. 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę a liście układamy na ręczniku papierowym do osuszenia. FARSZ: kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem (ilość wody około 1/2 cm ponad powierzchnię kaszy) i odstawiamy do napęcznienia.  Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, przyprawy i gotową kaszę. Farsz dokładnie mieszamy. ROBIENIE GOŁĄBKÓW jeśli chcemy przygotować ok. 24 maleńkich gołąbków, to na każdy listek botwinki nakładamy porcję farszu, boki liści zawijamy do środka i rolujemy gołąbka (podobnie jak krokiety/naleśniki). Jeśli chcemy przygotować ok 12 troszkę większych gołąbków, to układamy dwa listki obok siebie i na nie nakładamy farsz. Boki obu liści składamy do środka i całość dokładnie rolujemy.  Gotowe gołąbki układamy dosyć ciasto w garnku, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sól, pieprz i liście laurowe i gotujemy całość ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami -> u mnie młode ziemniaki i surówka z rzodkiewek. Pycha!

Wydrukuj

Podobne wpisy

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

Wiosna i słońce rozpanoszyły się na straganach na dobre! Ostatnio będąc na zakupach zobaczyłam piękną młodą kapustę! i już wiedziałam, że będą z niej gołąbki. Zapraszam zatem na obiad!   farsz – na ok 16 gołąbków 5 dużych ziemniaków (starych) ½ szklanki ryżu ½ szklanki […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *