konfitura MORELOWA

konfitura MORELOWA

Zamykam lato w słoiku 🙂 co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem 🙂

przepis na 4 słoiki po ok. 200g

1,5kg dojrzałych moreli (ważone już bez pestek)
500g cukru

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy  do garnka, zasypujemy 300g cukru i odstawiamy na 2-3 godziny. Garnek wstawiamy na płytę grzewczą i na najwyższej mocy grzania doprowadzamy do wrzenia. Powstały sok zlewamy do rondelka (zagotowujemy go i przelewamy do słoika – będzie zimą pyszna lemoniada 🙂 ), a morele przekładamy z powrotem do garnka w którym je gotowaliśmy i dodajemy pozostałe 200g cukru. Gotujemy na średniej mocy grzania często mieszając do momentu aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zrobi się gęsta (ok. 2 godziny). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy wieczkiem na dół do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Wydrukuj


Podobne wpisy

kruche CIASTECZKA wielkanocne jajka

kruche CIASTECZKA wielkanocne jajka

W każde święta na naszym stole goszczą ciasteczka! Wszyscy je kochają, są malutkie i przynajmniej pozornie można się nimi częstować bez grzechu 🙂 Przepis na te ciastka jest w naszym domu od wielu lat. Pamiętam jako dziecko piekła je moja babcia z mamą, potem gdy […]

dżem z rabarbaru

dżem z rabarbaru

Uwielbiam rabarbar! Jako dziecko zrywałam z ogrodu, myłam i zjadałam moczony w cukrze 🙂 Bardzo lubię także ciasto drożdżowe z rabarbarem, czy rabarbarową „szarlotkę” z duuuuuuużą ilością kruszonki! Najbardziej brakowało mi zawsze rabarbaru zimą … nigdy nikt w mojej rodzinie nie wpadł na to, aby […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *