czekoladowe PIEROGI z TRUSKAWKAMI i miętową bitą śmietaną

czekoladowe PIEROGI z TRUSKAWKAMI i miętową bitą śmietaną

Czekoladowe pierogi – pokochają je duzi i mali 🙂 W sezonie truskawkowym absolutny „must eat”! Doskonałe na ciepło i zimno, na obiad i na deser. Po prostu idealne!

przepis na ok. 25 sztuk
ciasto:
250 g mąki pszennej
30g dobrego ciemnego kakao
1 jajko
szczypta  soli
5g  cukru
1 łyżki oleju
ok 125ml gorącej wody

nadzienie:
ok. 25 truskawek

bita śmietana:
200ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
10 listków mięty

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i sól. Wbijamy jajko, dodajemy olej i mieszamy przy pomocy łyżki. Stopniowo zaczynamy dolewać wodę stale mieszając. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto (UWAGA! ciasto jest bardzo ciepłe). Zawijamy je w folię aluminiowa i odkładamy na kilka minut by odpoczęło.

TRUSKAWKI: truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (u mnie na 4 i każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół).

PIEROGI: odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy je na stolnicy, szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy kawałki truskawek (ok. 1 truskawka na 1 pieróg) i dokładnie sklejamy – u mnie widelcem, aby pierożki miały ładny i oryginalny brzeg. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

BITA ŚMIETANA: miętę miażdżymy dokładnie w moździerzu lub kroimy ja bardzo drobno i miażdżymy nożem aby puściła wszystkie cenne aromaty. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksera ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy miętę. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy ją na nasze pierożki.

Pierogi podajemy w towarzystwie kawałków truskawek i listków mięty. Pyszne!

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *