soczysta PIERŚ Z KURCZAKA z pieczonymi w ziołach warzywami

soczysta PIERŚ Z KURCZAKA z pieczonymi w ziołach warzywami

Pyszny i bardzo elegancki obiad. Doskonały na co dzień i gdy spodziewamy się gości 🙂 Bardzo prosty w wykonaniu!

przepis na 2 porcje obiadowe:

3-4  ziemniaki
6 małych marchewek
2 pojedyncze piersi z kurczaka
4 plasterki mozzarelli
2 łyżeczki pesto z tego przepisu
100ml bulionu lub wody

przyprawy:
5 łyżek oliwy z oliwek
sól/ pieprz
pieprz ziołowy
zioła greckie kotayi
płatki chilli
tymianek
ulubiona przyprawa do drobiu

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, funkcja grzania góra/dół. Ziemniaki i marchewkę bardzo dokładnie myjemy (można obrać – ja nie obierałam), kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do  miski. Do warzyw dodajemy: 3 łyżki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy warzywa z przyprawami, tak aby były one dokładnie nimi pokryte. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ziemniaki i marchewkę – zostawiając kawałek miejsca na piersi z kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Piersi z kurczaka macerujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek i niewielką ilością ulubionej przyprawy do drobiu. Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy kurczaka z każdej strony by zamknąć strukturę mięsa. Z folii aluminiowej (możemy wykorzystać foremki aluminiowe tzw. keksówki/do pasztetu) formujemy rynienkę, przekładamy do niej kurczaka i zalewamy bulionem lub wodą. Po 20 minutach pieczenia warzyw, otwieramy piekarnik i dokładamy na blachę nasze piersi z kurczaka w aluminiowej rynience/foremce. Pieczemy wszystko razem kolejne 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia, układamy na piersiach z kurczaka mozzarellę, aby się ładnie rozpuściła. Obiad gotowy! Pierś z kurczaka podajemy w towarzystwie pietruszkowo-bazyliowego pesto.

Wydrukuj


Podobne wpisy

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *