pietruszkowo-bazyliowe pesto

pietruszkowo-bazyliowe pesto

Idealne do makaronu, naleśników czy jako nadzienie do mięsa. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do imprezowych przekąsek, zup i jako dresing do sałatki. Pyszne i aromatyczne DOMOWE pesto.

przepis na około 200-220g pesto
1 duży pęczek natki pietruszki
7 gałązek bazylii
100ml oliwy z oliwek
50g prażonych ziaren słonecznika
70g hiszpańskiego sera Manchego (można zastąpić parmezanem lub innym ulubionym twardym serem)
sól/ pieprz

Natkę pietruszki i bazylię – obieramy tylko listki – przekładamy do blendera. Dodajemy uprażony słonecznik, ser pokrojony na mniejsze kawałki, oliwę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji (nie będzie to konsystencja kremu, będzie gładka z wyczuwalnymi kawałkami słonecznika). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe pesto – szczelnie zamknięte w słoiczku – możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

Domowy makaron z JARMUŻOWYM PESTO  ze Zdrowym Olejem Rzepakowym od Green Spoon

Domowy makaron z JARMUŻOWYM PESTO ze Zdrowym Olejem Rzepakowym od Green Spoon

Zdrowy Olej Rzepakowy Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z rzepaku tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i lifestylowych oraz […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *