kotlety selerowe z SEREM KORYCIŃSKIM i sprężynki z ziemniaków

kotlety selerowe z SEREM KORYCIŃSKIM i sprężynki z ziemniaków

Kotlety selerowe znam z pracy. To jedna z niewielu form selera, którą zjadam naprawdę ze smakiem! Kotlety są pyszne, zdrowe i bardzo selerowe. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami i surówką. Dodatek Sera Korycińskiego z chilli i oregano sprawia, że kotlety są bardziej wyraziste w smaku.

przepis na obiad dla 4 osób

kotlety 4 duże lub 8 małych:
2 średniej wielkości selery (korzeń)
8 łyżek bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 duża cebula
olej do smażenia
sól/pieprz
8 plastrów sera korycińskiego z chilli i oregano

ziemniaki:
8 średnich ziemniaków
8 wykałaczek
oliwa z oliwek/ sól/ pieprz/ płatki chilli/ słodka papryka

+ 8 ogórków gruntowych
Monini Glaze krem na bazie octu balsamicznego z Modeny

ZIEMNIAKI dokładnie myjemy, każdy nabijamy na wykałaczkę i ostrym nożem wycinamy sprężynkę. (Tutaj filmik instruktażowy) Sprężynkę rozciągamy na długość wykałaczki, polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. Pieczemy w 180 stopniach funkcja grzania termoobieg przez ok. 30 minut. KOTLETY Cebulę myjemy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Seler myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy zeszkloną cebulę, jajko, mąkę, 2 łyżki bułki tartej, przyprawy i dokładnie mieszamy. Formujemy dłońmi kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każdym kotlecie układamy 1 lub 2 plastry sera korycińskiego z chilli i oregano. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (ja wstawiłam do piekących się ziemniaków, na spód piekarnika). Podajemy z ulubioną surówką – u mnie obrane i umyte gruntowe ogórki polane Monini Glaze na bazie octu balsamicznego.

Wydrukuj


Podobne wpisy

danie TATARSKIE ze Zdrowym Olejem z Pestek Dyni GreenSpoon i czerwoną czubrycą

danie TATARSKIE ze Zdrowym Olejem z Pestek Dyni GreenSpoon i czerwoną czubrycą

Zdrowy Olej z Pestek Dyni Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z pestek dyni tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i […]

glazurowane rzodkiewki i szparagi z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Konopnego od GreenSpoon

glazurowane rzodkiewki i szparagi z dressingiem na bazie Zdrowego Oleju Konopnego od GreenSpoon

Nie mogę nacieszyć się wiosną! Rzodkiewka, sałata, kapusta, szparagi, truskawki, rabarbar! Stragany uginają się od nowalijek, a ja po każdych zakupach czuję niedosyt, że mogłam jeszcze kupić to czy tamto 😀 Dziś zapraszam Was na fenomenalne glazurowane nowalijki! Idealnie wkomponują się w grillowy nastrój jak […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *