KOKOSOWY sernik z żurawiną pod delikatną bezową chmurką

KOKOSOWY sernik z żurawiną pod delikatną bezową chmurką

Uwielbiam wszystko co kokosowe! Więc na tegoroczną majówkę postanowiłam stworzyć ciacho idealne! Delikatne w smaku i strukturze, ciężkie i z wyraźnym akcentem – takie, które jest w stanie poprawić humor w deszczowy dzień! Zapraszam Was zatem na KOKOSOWY sernik Z ŻURAWINĄ pod delikatną bezową chmurką.

Przepis na blaszkę o wymiarach 23×23 cm – 16 sporych kawałków
Formę wykładamy papierem do pieczenia (dobrze jest użyć więcej papieru tak, aby wystawał poza blaszkę ok. 5cm – będzie łatwiej nam później wyjąć sernik z blachy). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

SPÓD
100g herbatników maślanych
50g wiórek kokosowych
50g masła

SERNIK
1kg sera trzykrotnie zmielonego
200g masła
130g cukru
2 jajka
3 żółtka
50g wiórków kokosowych
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)
150ml ciepłego mleka
150g suszonej żurawiny
1 łyżeczka mąki pszennej

BEZOWA CHMURKA
3 białka
150g cukru
100g wiórków kokosowych

KOKOSOWY SPÓD herbatniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy – przesypujemy do miski i dodajemy wiórka kokosowe. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i wiórków, dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając dłonią. Odstawiamy.

SERNIK Żurawinę zalewamy gorącą woda. Odstawiamy na 5-7 minut. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dolewamy ciepłe mleko, gdy połączy się ono z masą serową dodajemy wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Żurawinę odcedzamy z wody (odciskamy w dłoniach) i mieszamy z 1 łyżeczką mąki pszennej. Tak przygotowane owoce dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Gotowy sernik wylewamy na kokosowy spód, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Pod koniec czasu pieczenia sernika przygotowujmy Chmurkę.

BEZOWA CHMURKA białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu, aż nasza piana będzie plastyczna – czyli nie rzadka, ale też nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia rózgi z piany tworzy nam się taki opadający języczek, a piana jeszcze nie jest sztywna – jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Każdą dodaną porcję cukru ubijamy ok. 2-3 minut, aby dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy sylikonowej łopatki mieszamy do połączenia obu składników. Gdy nasza piana jest gotowa, powinna być idealnie sztywna i pięknie błyszcząca. SERNIK wyjmujemy z piekarnika na blat, a piekarnik przestawiamy na 100 stopni funkcja grzania termoobieg. Na sernik wykładamy całą bezową chmurkę i delikatnie wyrównujemy łyżką. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do piekarnika i suszymy bezę przez 60 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia! Gdy będzie zimny sprawnym ruchem wyjmujemy go z blaszki i podajemy na paterze, desce bądź ozdobnym talerzu. Pyszny!

Wydrukuj


Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok! Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *