tradycyjny kotlet mielony z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem

tradycyjny kotlet mielony z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem

Czasem i nam zdarza się zjeść tradycyjny polski obiad! Na co dzień staramy się jeść raczej lżej, ale! 🙂 Dziś przedstawiam Wam nasze rodzinne smaki 🙂

porcje na obiad dla 2 osób:

6 średnich ziemniaków
1 łyżeczka masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki soli
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odlewamy wodę, dodajemy masło, jogurt i koperek, ubijamy tłuczkiem na gładką „masę”.

300g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 mała cebula
1 żółtko
sól/pieprz czarny
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Cebulę kroimy w kosteczkę, mięso wkładamy do miski, dodajemy cebulę, żółtko, przyprawy i wyrabiamy dłonią na gładką masę. Formujemy 3 mniejsze, lub 2 większe kotlety, każdy obtaczamy w mące – smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Przepis na ćwikłę z chrzanem zajdziesz tutaj

Idealny TRADYCYJNY polski obiad 🙂 Smacznego.

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *