sernik POMARAŃCZOWY na orzechowym spodzie, z korzenno-pomarańczową konfiturą i bezą

sernik POMARAŃCZOWY na orzechowym spodzie, z korzenno-pomarańczową konfiturą i bezą

Mój wielkanocny eksperyment! W pierwszych planach miał być sernik – okazał się jednak słowem klucz, bo wcale nie miałam ochoty na „zwykły” sernik. Chciałam przygotować dla nas COŚ wyjątkowego. Miałam ochotę na połączenie orzechów, pomarańczy, sera i bezy … więc mąż poszedł do pracy, a ja zamknęłam się w kuchni 🙂 efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Sernik jest pyszny, wilgotny, ciężki z pysznym pomarańczowym aromatem, delikatną i bardzo chrupiącą bezą. Idealnie prezentuje się na stole! Będzie wspaniałym dopełnieniem każdej uroczystości!

Przepis na blaszkę o wymiarach 23×23 cm
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia (dobrze jest użyć więcej papiery tak aby wystawał poza blaszkę ok. 5cm – będzie łatwiej nam później wyjąć sernik z blachy). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

SPÓD
100g herbatników maślanych
50g orzechów włoskich
50g masła

SERNIK
750g sera trzykrotnie zmielonego
200g masła
100g cukru
4 jajka
20g kandyzowanej skórki z pomarańczy
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)

BEZA
3 białka
150g cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego

+ 200g konfitury pomarańczowej z goździkami i anyżem
SPÓD herbatniki i orzechy włoskie wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i orzechów, dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając dłonią. Odstawiamy.

SERNIK masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy serowej. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy przeciśniętą przez praskę (aby była drobniejsza) i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gotowy sernik wylewamy na orzechowy spód, wyrównujemy łyżką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Pod koniec czasu pieczenia sernika przygotowujmy bezę.

BEZA białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu, aż nasza piana będzie plastyczna – czyli nie rzadka, ale też nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia rózgi z piany tworzy nam się taki opadający języczek, a piana jeszcze nie jest sztywna – jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 2 łyżki – stale ubijając. Każdą dodaną porcję cukru ubijamy ok. 2-3 minut, aby dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników. Gdy nasza piana jest gotowa, powinna być idealnie sztywna i pięknie błyszcząca. SERNIK wyjmujemy z piekarnika na blat, a piekarnik przestawiamy na 100 stopni funkcja grzania termoobieg. Na sernik wykładamy konfiturę pomarańczową – delikatnie rozsmarowujemy ją łyżką na całej powierzchni sernika, na konfiturę wyciskamy bezy – przy użyciu ozdobnej tylki i rękawa cukierniczego. Tak przygotowany sernik wkładamy ponownie do piekarnika i suszymy bezę przez 70 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia! Gdy będzie zimny sprawnym ruchem wyjmujemy go z blaszki i podajemy na paterze bądź ozdobnym talerzu.

Wydrukuj

Podobne wpisy

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok! Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, […]

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

Bezy kocham miłością wielką! Odkąd je piekę, zawsze mam ich zapach w swojej spiżarni w razie „W” bo świetnie się przechowują! Beza z dodatkiem LemonCurd jest mistrzostwem świata! Słodko i kwaśno i cytrynowo i słodko jednocześnie! Beziki doskonale sprawdzą się jako deser po wielkanocnym obiedzie. […]



10 thoughts on “sernik POMARAŃCZOWY na orzechowym spodzie, z korzenno-pomarańczową konfiturą i bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *