pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂

przepis dla 2 osób
100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki)
200ml wody
duża szczypta soli
1 łyżeczka masła
Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól i masło. Gotujemy na niewielkim ogniu  przez 12-15 minut.

250g mięsa mielonego z indyka
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
1 łyżka płatków owsianych
400ml passaty pomidorowej
1 mały por – biała część
olej

+ świeża bazylia
ogórki kiszone

Pora myjemy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i szklimy na niewielkim ogniu. Dolewamy passatę i gotujemy przez ok. 10 minut. W tym samym czasie do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy musztardę, płatki owsiane oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy 10 małych kuleczek. Rozgrzewamy na patelni olej, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy nasze kuleczki i smażymy do momentu ścięcia się białka z każdej strony. Gotowe pulpeciki przekładamy delikatnie do gotującego się pomidorowego sosu. Całość gotujemy ok 15 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku. Obiad podajemy posypany świeżą bazylią oraz w towarzystwie kiszonego ogórka.

Wydrukuj


Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



22 thoughts on “pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *