omlet z żurawiną i bananem

omlet z żurawiną i bananem

Idealny na śniadanie! Pyszny, lekki i bardzo puszysty omlet, podany z wytrawną żurawiną i słodkim bananem. Smaki równoważą się idealnie 🙂
przepis na 1 omlet:

2 jajka
2 łyżki twarożku (sernikowy lub bieluch)
3 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody*
olej do smażenia
2 łyżki żurawiny
1 banan

Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, przy pomocy rózgi dokładnie je mieszamy. Dodajmy twarożek i łączymy jajka z twarogiem na jednolitą masę. Gdy zawartość naszej miski jest gotowa, dodajemy mąkę z sodą i mieszając energicznie doprowadzamy nasz omlet do odpowiedniej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy nasz omlet na patelnię i delikatnie rozprowadzamy go na całej jej powierzchni. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małej mocy grzania smażymy nasz omlet. Gdy nasz omlet nabierze złotego koloru, odwracamy je energicznym ruchem ~ zdejmujemy pokrywkę i patelnię przykrywamy dużym okrągłym talerzem. Omlet przerzucamy na talerz i następnie zsuwamy go na patelnię~ i ponownie przykrywamy pokrywką. Po paru minutach nasz omlet jest gotowy. Przekładamy go na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z żurawiną i bananem. Pycha!

*SODA ja od dawna używam krystalicznej sody zasadowej o wysokim PH – posiada ona szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i przetwórczym ale również w medycynie naturalnej!

Wydrukuj


Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

danie TATARSKIE ze Zdrowym Olejem z Pestek Dyni GreenSpoon i czerwoną czubrycą

danie TATARSKIE ze Zdrowym Olejem z Pestek Dyni GreenSpoon i czerwoną czubrycą

Zdrowy Olej z Pestek Dyni Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z pestek dyni tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz zapachem. Olej Green Spoon otrzymuje najwyższe oceny Szefów Kuchni najlepszych restauracji, blogerów kulinarnych i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *