omlet owsiany z prażonymi jabłkami, rodzynkami i odrobiną migdałów

omlet owsiany z prażonymi jabłkami, rodzynkami i odrobiną migdałów

Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie. Bardzo pożywny omlet z twarogiem i mąką owsianą podany z prażonymi jabłkami, rodzynkami i migdałami. Pycha!

przepis na 1 omlet – porcja dla 1 lub 2 osób – zależnie od apetytu – ja nie jestem w stanie zjeść na raz całego 🙂

2 jajka
1 łyżka twarogu półtłustego – u mnie zwykły klinek
3 łyżki mąki owsianej
szczypta soli
szczypta cukru
1/2 łyżeczki sody*

1 jabłko
odrobina wody
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
1 łyżka płatków migdałowych

PRAŻONE JABŁKA Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody. Dodajemy cynamon i prażymy pod przykryciem kilka minut. Pod koniec prażenia dodajemy rodzynki – dokładnie mieszamy. OMLET: Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól, przy pomocy rózgi dokładnie je mieszamy. Dodajmy twarożek i łączymy jajka z twarogiem na jednolitą masę. Gdy zawartość naszej miski jest gotowa, dodajemy mąkę z sodą i mieszając energicznie doprowadzamy nasz omlet do odpowiedniej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy nasz omlet na patelnię i delikatnie rozprowadzamy go na całej jej powierzchni. Patelnię przykrywamy pokrywką i na małej mocy grzania smażymy nasz omlet. Gdy nasz omlet nabierze złotego koloru, odwracamy go energicznym ruchem. Gdy mamy wprawę, do obracania możemy użyć drewnianej łopatki. Gdy boimy się, że nasz omlet się rozpadnie, zdejmujemy pokrywkę i patelnię przykrywamy dużym okrągłym talerzem. Omlet przerzucamy na talerz, następnie zsuwamy go na patelnię i ponownie przykrywamy pokrywką. Po paru minutach nasz omlet jest gotowy. Przekładamy go na talerz, kroimy na kawałki i podajemy z prażonymi jabłkami. Całość posypujemy migdałami

*SODA ja od dawna używam krystalicznej sody zasadowej o wysokim PH – posiada ona szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym i przetwórczym ale również w medycynie naturalnej!

Wydrukuj

Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *