kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem

kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem

Pyszne i zdrowe danie obiadowe 🙂 „Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana – ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych (…) Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi (…) Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar (…) Czy można jeść kaszę jaglaną, będąc na diecie? Kasza jaglana, tak jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna – 100 g kaszy jaglanej to ok. 350 kalorii). Ma też wysoki, jak na mało przetworzone produkty zbożowe, indeks glikemiczny (71 – dla ugotowanej kaszy jaglanej, dla porównania: ryż brązowy i kasza gryczana mają indeks glikemiczny ok. 50), tzn. szybko podnosi poziom cukru we krwi, nie jest więc wskazana dla diabetyków” źródło

przepis na danie obiadowe dla 4 osób:

200g kaszy jaglanej
600ml bulionu (mięsny lub warzywny)

300g mięsa mielonego z indyka
1 duża lub 2 małe marchewki
1 mały por – biała część
1 mała puszka kukurydzy
500ml passaty pomidorowej
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta kuminu
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy
1 pęczek natki pietruszki
KASZA: Kaszę jaglaną wsypujemy do suchego garnka. Ustawiamy garnek na płycie na największej mocy grzania i często mieszając i podrzucając kaszę, prażymy ją ok. 5 minut. Gdy kasza będzie intensywnie pachnieć, dolewamy bulion – uwaga! będzie mocno parować. Przykrywamy garnek. Gdy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy moc grzania do minimum i gotujemy – nie mieszając!- ok. 30 minut. SOS: Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojonego w piórka pora – szklimy. Dodajemy mięso i smażymy do ścięcia białka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy do reszty. Doprawiamy solą, pieprzem i pierzem ziołowym. Smażymy kilka minut. Dolewamy passatę pomidorową i dusimy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i doprawiamy słodką wędzoną papryką, słodką papryką i kuminem. Dodajemy również pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podajemy z ugotowaną kaszą.

Wydrukuj

Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



1 thought on “kasza jaglana z warzywno-mięsnym sosem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *