chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ŻURAWINA!

przepis na jedną blaszkę 11x30cm

400g mąki pszennej typ 480
100g mąki żytniej typ 2000
75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami
1 łyżeczka soli
500ml wody
2 spore garście żurawiny
1 garść ziaren słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego

Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, zakwas, słonecznik, siemię lniane, żurawinę i wodę. Wymieszać do połączenia składników – nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą – zrobić w niej kilka dziurek wykałaczką i odstawić na blat kuchenny na 10-12 godzin. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy dokładnie masłem. Do formy przekładamy  całe ciasto, wyrównujemy je łyżką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aż chleb zacznie nam rosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, funkcja grzania góra/dół. Chleb wkładamy do gorącego! piekarnika i pieczemy 40 minut. Gotowy chleb od razu wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami

świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami

Uwielbiam obdarowywać bliskich swoimi smakołykami. Ba! uważam że to jedne z najbardziej trafionych prezentów, ponieważ dawane są prosto z serca, z wielkim staraniem, z ogromną dbałością o detale i estetykę. Zainspirowana przepisem na RockyRoad zawartym w niesamowitej książce Jamie Olivier „Świąteczne przepisy”, którą dostałam od Wyjątkowej […]



2 thoughts on “chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *