bezglutenowe BROWNIE z FASOLI z gorzką czekoladą

bezglutenowe BROWNIE z FASOLI z gorzką czekoladą

odczarować brownie z fasoli! taka moja misja na dziś 🙂 Jakie wyszło? FENOMENALNE! lekkie a za razem wilgotne, o wyraźnej strukturze dzięki użytej mące kokosowej 🙂 i baaaaaaardzo czekoladowe! smaku fasoli w ogóle nie czuć! a stanowi ona solidną bazę „trzymającą” całe ciasto. Musicie koniecznie spróbować!

przepis na tortownicę o średnicy 21cm

1 puszka fasoli
1 banan
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego od PięćPrzemian
3 łyżki mąki kokosowej od PięćPrzemian
1 tabliczka gorzkiej czekolady
8-10 daktyli (ja używam tych z pestkami, pestki oczywiście wyjmuję)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek wody

Fasolę wylewamy z puszki i dokładnie płuczemy w wodzie – przekładamy do blendera. Dodajemy banana, kakao, olej kokosowy, daktyle (słodkości ciasta zależy od tego, jak dużo dodamy daktyli – ja dodałam 8 sztuk), jajka i proszek do pieczenia. Blendujemy kilka minut (ok. 5-6) do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. ½ tabliczki gorzkiej czekolady kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy łyżką i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Studzimy na kratce. Gdy będzie zimne przygotowujemy polewę: ½ tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 8 łyżkami wody. Tak przygotowaną polewą otulamy nasze brownie. Pycha!

Wydrukuj


Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *