zielone CUDO z wiśniami

zielone CUDO z wiśniami

Mistrzostwo świata! wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej! Moja autorska wersja szpinakowego ciasta 🙂 Zajęło mi trochę czasu, nim doprowadziłam go do perfekcji – ale udało mi się za sprawą jednego magicznego składnika – soku z grejpfruta 🙂 Nadaje On cieście fajny posmak i piękny zapach. Pozwala zachować wilgoć i doskonale komponuje się ze szpinakiem! Musicie koniecznie spróbować 🙂

przepis na tortownicę o średnicy 21cm

CIASTO

350g mrożonego szpinaku – po rozmrożeniu i odciśnięciu ok. 120g
sok z 1 różowego grejpfruta (średniej wielkości)
20g kandyzowanej skórki z pomarańczy
½ szklanki cukru
300g mąki pszennej typ 480
30g mąki migdałowej
200ml oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy dokładnie – jeśli nie jest rozdrobniony – mielimy go na gładką masę przy pomocy blendera. Sok z grejpfruta wyciskamy – dokładnie łączymy ze szpinakiem. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem do połączenia składników. Stale ubijając dodajemy kolejno: szpinak z sokiem, mąki z proszkiem i olej. Gdy konsystencja ciasta będzie jednolita, przekładamy go do formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół – do suchego patyczka.

KREM

500ml mleka
2 łyżki cukru
½ laski wanilii
2 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

lub jeśli nie chcemy się „bawić” gotowy budyń waniliowy

400ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, nasionka z wanilii oraz skórkę i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 100ml mleka rozpuszczamy 3 łyżki mąki i 2 żółtka. Gdy nasze mleko zaczyna wrzeć, wlewamy żółtka z mąką i mlekiem. Intensywnie mieszamy by nie powstały nam grudki. Studzimy.

200g ciepłego masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego (u mnie z rumem)
1 słoik wiśni w syropie

Ciepłe masło ucieramy przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodajemy stopniowo – po 1 łyżce – zimny budyń, stale mieszają aż do wykorzystania całego budyniu. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy nasz krem do połączenia składników. Zimne ciasto, przecinamy na 3 części. 1 część – ta z góry – kruszymy do miski. Dwie kolejne części będziemy przekładać.

Przekładamy: ciasto + ½ kremu + ½ wiśni + ciasto + ½ kremu + ½ wiśni + pokruszone ciasto.

Przechowujemy w lodówce. Pycha! – najsmaczniejsze NASTĘPNEGO DNIA 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

zdrowe CIASTO marchewkowe

zdrowe CIASTO marchewkowe

Ciasto marchewkowe bardzo lubię. Moja ulubiona wersja zawiera cukier, masło i białą mąkę i niestety smakuje doskonale 😀 W związku z pewnymi zawirowaniami zdrowotnymi, przygotowałam je w wersji zdrowej 🙂 i powiem Wam, że piekłam je już 4 razy i za każdym razem wychodzi idealnie! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *