NALEŚNIKI z bakaliowym twarogiem, kajmakiem i ciepłym musem pomarańczowym

NALEŚNIKI z bakaliowym twarogiem, kajmakiem i ciepłym musem pomarańczowym

Totalna rozpusta! idealne na spokojne niedzielne śniadanie. Pysze połączenie smaków. RAJSKIE ŚNIADANIE 🙂

proporcje na ok. 7 sztuk

NALEŚNIKI
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko
szczypta soli
szczypta cukru
mleko – ile zabierze (ok. 300-350ml)

TWARÓG
250g twarogu
50g mieszanki bakalland: złote owoce, rodzynki i żurawina
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu

MUS POMARAŃCZOWY
1 duża pomarańcza
1/4 łyżki kardamonu

+ kajmak

NALEŚNIKI: Mąki, jajko, sól i cukier wkładamy do miski. Stopniowo dolewamy mleko – stale mieszając do uzyskania pożądanej konsystencji. Smażymy.

TWARÓG: twarożek przekładamy do miski, dodajmy jogurt, miód i bakalie. Dokładnie mieszamy

MUS POMARAŃCZOWY: Pomarańczę obieramy, usuwamy pestki – jeśli są i blendujemy na mus. Przekładamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kardamon i zdejmujemy z płyty. Podajemy jeszcze ciepły.

Wydrukuj


Podobne wpisy

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *