mini szarlotka z kruszonką

mini szarlotka z kruszonką

idealna porcja do kawki! Fenomenalnie kruche i bardzo maślane z przepyszną nutką cynamonu. Przepis a 6 sztuk.

ciasto:
150g mąki pszennej typ 480
75g ciepłego masła
25g cukru pudru
1 żółtko

nadzienie:
3 duże jabłka
cynamon

kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki ciepłego masła
2 łyżki cukru pudru

CIASTO: Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem.Na ciasto od razu wykładamy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, posypujemy cynamonem. KRUSZONKA – wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wykładamy na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 35-40 minut.

Wydrukuj


Podobne wpisy

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

ciasto jogurtowo-migdałowe z RABARBAREM i kruszonką

Rabarbar! moja mała miłość 🙂 Pomysł na ciasto jogurtowe zrodził się po zrobieniu domowego jogurtu ponieważ było go aż 2 litry, a okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni – a przecież takie pyszności nie mogą się zmarnować! Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, […]

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne! może pięknie wyglądać, cudownie pachnieć i być na prawdę pyszne 🙂 Zdrowe desery to wyzwanie dla wielu z nas, dlatego zapraszam Was dziś na przepyszna tartę! przepis na tartę o średnicy ok. 24cm 250g mąki żytniej […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *