mazurek kawowo-wiśniowy z białą czekoladą i migdałami

mazurek kawowo-wiśniowy z białą czekoladą i migdałami

Już niedługo Święta Wielkanocne ? i chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie było mazurków na stole – królowały serniki, karpatki, różnego rodzaju torty, to jednak zawsze jakoś widziane i próbowane u kogoś bardzo mnie intrygowały ? niby taka prosta sprawa! trochę kruchego ciasta, jakiś krem, coś na górę i gotowe – zawsze tak sobie myślałam ? do czasu, gdy sama zaczęłam je piec! i otóż mój pogląd a mazurki się znacząco odmienił gdyż:
* mazurek powinien mieć bardzo delikatne, maślane i bardzo kruche ciasto
* nadzienie mazurka nie może być przesłodzone
* musi pięknie prezentować się na stole
* najlepiej gdyby połączenie jego smaków było nie do końca oczywiste ?

i takie właśnie są MOJE MAZURKI: nietuzinkowe w smaku i w pozornie dziwnych połączeniach ale jednocześnie klasyczne i pełne wiosennego nastroju ?

MAZUREK KAWOWO-WIŚNIOWY z białą czekoladą i migdałami porcja na formę o średnicy 24cm

ciasto:
150g mąki pszennej typ 480
575g ciepłego masła
35g cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.

nadzienie kawowe:
150ml śmietany 36%
100g gorzkiej czekolady
35ml ristretto lub mocnego espresso
152g serka mascarpone

nadzienie z białej czekolady:
2 białe czekolady
130g śmietany 36%

+ wiśnie w syropie
migdały do dekoracji
NADZIENIE KAWOWE: czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy oba składniki dokładnie się połączą, zestawiamy miskę z garnka. Dodajemy kawę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone, dokładnie łączymy go z czekoladą i gotowy krem wylewamy na ciasto. Wiśnie odsączone z syropu układamy na kawowym kremie. Wkładamy całość do lodówki. NADZIENIE Z BIAŁEJ CZEKOLADY białą czekoladę wraz ze śmietana rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy oba składniki będą dokładnie połączone, wyjmujemy mazurka z lodówki i delikatnie wylewamy białą czekoladę na krem kawowy z wiśniami. dekorujemy całość migdałami i wkładamy ponownie do lodówki. Przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.

Wydrukuj

Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *