mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu

mazurek czekoladowo-pomarańczowy z nutą kardamonu

Już niedługo Święta Wielkanocne ? i chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie było mazurków na stole – królowały serniki, karpatki, różnego rodzaju torty, to jednak zawsze jakoś widziane i próbowane u kogoś bardzo mnie intrygowały ? niby taka prosta sprawa! trochę kruchego ciasta, jakiś krem, coś na górę i gotowe – zawsze tak sobie myślałam ? do czasu, gdy sama zaczęłam je piec! i otóż mój pogląd a mazurki się znacząco odmienił gdyż:
* mazurek powinien mieć bardzo delikatne, maślane i bardzo kruche ciasto
* nadzienie mazurka nie może być przesłodzone
* musi pięknie prezentować się na stole
* najlepiej gdyby połączenie jego smaków było nie do końca oczywiste ?

i takie właśnie są MOJE MAZURKI: nietuzinkowe w smaku i w pozornie dziwnych połączeniach ale jednocześnie klasyczne i pełne wiosennego nastroju ?

MAZUREK CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY z nutą kardamonu
porcja na blaszkę o wymiarach 35×11 cm (ok. 8-9 kawałków)

ciasto:
100g mąki pszennej typ 480
50g ciepłego masła
25g cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.

nadzienie:
100ml śmietany 36%
200g gorzkiej czekolady
1 pomarańcza (otarta skórka do czekolady a miąższ na wierzch)
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
kardamon (ilość wg preferencji)
Gorzką czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie gotowa, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i wykładamy naszą czekoladę na ciasto. Studzimy. Pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki ok. 1/2 cm, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i kardamon, gotujemy na małym ogniu przez ok. godzinę – aż pomarańcze zrobią się lekko szkliste. Po tym czasie wyjmujemy je, delikatnie studzimy i układamy na kremie czekoladowym. Chłodzimy w lodówce – przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *