French Macaron`s – przepis podstawowy

French Macaron`s – przepis podstawowy

przepis na ciasto ok. 32 ciastka (64 daszki)
150g mąki migdałowej
150g cukru pudru
56g białka kurzego – 8 dniowe
150g cukru kryształu
38g wody
56g białka kurzego – 8 dniowe
barwnik (ok. 1,5g – „na oko” na końcówkę łyżkę)
Mąkę migdałową połączyć z cukrem pudrem (mąka + cukier = mielimy w blenderze ok. 15 sekund). 56g białka kurzego połączyć dokładnie z barwnikiem, dodać do mąki z cukrem – BARDZO dokładnie wymieszać. Do czystej miski wlewamy 56g białek kurzych. W tym samym czasie do garnka wkładamy:  150g cukru kryształu i 38g wody – gotujemy NIE MIESZAJĄC do 118 stopni (gdy mamy ok. 99-100 stopni zaczynamy ubijać białka). Szybkim ruchem wlewamy nasz cukrowy syrop do ubijających się białek (tak, aby rózga miksera nie rozchlapała syropu po ściankach) ubijamy aż miska będzie lekko ciepła. Następnie nasza bezę, dzielimy na 3 części (na oko), i po kolei dodajemy każda z nich do masy makaronikowej. Mieszamy ręcznie do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lejąca wstążka). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciastka o średnicy 4,5cm (na matę lub papier do pieczenia). Układamy: blacha do góry nogami na to mata! Następnie blachę dobrze opukać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza (dodatkowo można pęcherzyki usunąć wykałaczką), odstawiamy w temperaturze pokojowej na 40 do 60 minut, aby przeschły i zmatowiały.

 

Przed pieczeniem blachę wkładamy na kilka minut do piekarnika aby złapała temperaturę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem!) przez 13 minut (1 blacha na środku). Makaroniki stygną na macie ok. 15 minut po czy delikatnie je zdejmujemy.

Wydrukuj

Podobne wpisy

Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą

Wyjątkowe makaron`s czekolada z miętą

Zostałam sama w domu, mąż wyjechał. Pomyślałam sobie, że jakoś fajnie spędzę wieczór … gorąca kąpiel, książka, winko … i co ? … i wzięłam się za MAKARONY 😀 jak zwykle zresztą – taki mój sposób na odpoczywanie 🙂 aaaaaale jak już się piekły … […]

FRENCH MACARON`S biała czekolada z wiśnią

FRENCH MACARON`S biała czekolada z wiśnią

przepis na ciasto ok. 32 ciastka (64 daszki) 150g mąki migdałowej 150g cukru pudru 56g białka kurzego – 8 dniowe 150g cukru kryształu 38g wody 56g białka kurzego – 8 dniowe barwnik żółty i fuksja (ok. 1,5g – „na oko” na końcówkę łyżkę) Mąkę migdałową […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *