Warsztaty SOKOŁÓW Akademia Smaku 08/02/2017r.

Warsztaty SOKOŁÓW Akademia Smaku 08/02/2017r.

Nasze wspaniałe warsztaty odbyły się 08/02/2017 r. w Dworze Ziemiańskim mieszczącym się w Woli Suchożebrskiej – miejscu należącym do Akademii Smaku 🙂 Pierwsza część Naszego spotkania była prowadzona przez Luizę Olichwier-Skwierawską wykładowcę i trenera Design Thinking. Uczyliśmy się planowania swoich działań, motywowania się do sukcesu, próbowaliśmy ustalić również co zwykle odpowiada za nasz sukces i czy jesteśmy to w stanie zaplanować/przewidzieć. Ćwiczyliśmy wyznaczanie sobie celi, ustaliliśmy co jest najważniejsze i od czego tak naprawdę należy zacząć 🙂

 

 

Drugą część naszych warsztatów stanowiło GOTOWANIE! Pod okiem szefa kuchni Sokołów Dominika Moskalenki przygotowaliśmy fenomenalny comber z jelenia, polędwicę z jelenia, owsiane kaszotto, sałatkę cezar i przepyszne kulki pozytywnej energii.

Poniżej przedstawiam Wam przepisy:
COMBER I POLĘDWICA Z JELENIA NA KASZOTTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z WARZYWAMI KORZENNYMI

Polędwica z jelenia smażona, Comber z jelenia pieczony
Polędwica z jelenia Sokołów
Comber z jelenia Sokołów
3 ząbki czosnku
3-4 gałązki świeżego tymianku
70-100 ml oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Mięso z jelenia osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem usunąć wszystkie twarde błony – pozwoli to uniknąć kurczenia się mięsa podczas obróbki termicznej. Oczyszczone mięso można zamarynować – w tym celu należy drobno posiekać czosnek i świeży tymianek, dodać niewielką ilość oleju roślinnego, natrzeć mięso. Pozostawić w marynacie ok. godzinę.
Zamarynowane mięso dokładnie oczyścić z marynaty, a następnie przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Oba rodzaje mięsa obsmażyć na gorącej patelni na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Kiedy mięso nabierze złotobrązowej barwy, przełożyć je do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C.
Polędwica z jelenia będzie się piekła ok. 10-15 minut, w zależności od grubości. Comber z jelenia jest dużo grubszy – musi pozostać w piekarniku ok. 30-40 minut. Mięso po pieczeniu musi odpocząć, tak by temperatura wewnątrz mięsa ustabilizowała się, dając jednolite wysmażenie na całym przekroju mięśnia.

Kaszotto z płatków owsianych
250 g płatków owsianych
500 ml wywaru warzywnego
50 g natki pietruszki
100 g masła
2 szt. cebuli białej
100 g boczku surowo wędzonego Sokołów

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w drobne paski, cebulę – w drobną kostkę. Boczek podsmażyć w garnku na złoty kolor, następnie dodać cebulę. Smażyć do czasu, kiedy cebula zmięknie i nabierze złocistej barwy. Dodać płatki owsiane i dolać ciepły wywar warzywny. Wszystko wymieszać, dolewając wywar – płatki będą go sukcesywnie wchłaniały. Kiedy płatki staną się miękkie, dodać świeże masło oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem

Pieczone warzywa korzenne
100 g marchewki
100 g pietruszki (korzeń)
100 g selera (bulwa)
100 g buraków
3 ząbki czosnek
4 gałązki tymianku

Sposób przygotowania:
Obrane umyte warzywa pokroić w nieregularne kształty. Następnie ugotować w osolonej wrzącej wodzie (al dente). Buraki ugotować oddzielnie (zabarwią wodę).
Obgotowane warzywa odcedzić i przełożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego. Oblać niewielką ilością oliwy z oliwek, dodać pokrojony czosnek i tymianek. Warzywa oprószyć niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu.
Tak przygotowane warzywa wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut.

SAŁATKA CEZAR Z FILETEM MAŚLANYM

Czas przygotowania: 25 minut, porcja dla 6 osób
75 g gęstego jogurtu naturalnego
10 g anchois
2 obrane ząbki czosnku
3 jajka ugotowane na miękko
100 g sera parmezan
bagietka korzenna 1 szt.
1 główka sałaty rzymskiej
½ główki sałaty lodowej
300 g Fileta maślanego Sokołów
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Na desce drobno pokroić anchois. Nadadzą one niepowtarzalny smak sosu do sałaty, który jest kluczowym elementem sałaty Cezar. Pokrojone rybki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny, drobno posiekany ząbek czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć porwaną na kawałki bagietkę korzenną, dodać ząbek czosnku pokrojony w plasterki, podsmażyć. Otrzymamy aromatyczne grzanki.
Sałaty porwać na kawałki i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami, czyli sosem i grzankami. Na koniec przekroić na pół jajka ugotowane na miękko i ułożyć je na sałatce. Całość obsypać płatkami parmezanu i cienko pokrojonym Filetem maślanym.

_____________________________________________________________

KULE POZYTYWNEJ ENERGII

Składniki (ok. 20 sztuk):

1 1/3 szklanki mieszanki orzechów (np. migdały, orzechy laskowe, włoskie)
2 szklanki suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku
3-4 łyżki surowego kakao
1 łyżka oleju kokosowego – płynnego
dodatki do obtoczenia: surowe kakao, posiekane orzechy, sezam, nasiona chia, wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:
W blenderze zmielić drobno mieszankę orzechów i przesypać ją do większej miski. Odcedzić daktyle, pozostawiając około 50 ml płynu. Daktyle z odrobiną płynu zmiksować w blenderze. Dodać pozostałe składniki. Miksować, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
Masę podzielić na około 20 porcji i uformować kulki. Na koniec obtoczyć je np. w surowym kakao, ziarenkach sezamu, nasionach chia, czy w wiórkach kokosowych. Chłodzić w lodówce.

było bardzo miło i bardzo pysznie!

Wydrukuj


Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

!!! WYNIKI KONKURSU !!! z okazji 2 urodzin bloga 

!!! WYNIKI KONKURSU !!! z okazji 2 urodzin bloga 

nagrody w konkursie z okazji 2 urodzin bloga otrzymują: 1. Jacek Zgraja 2. Małgorzata Ostrowska 3. figazmakiem.art 4. Kasia26 5. Natalka 6. Małgorzata 7. Kinga 8. Kamila 9. Anna Ziębowicz-Kotulska 10. Patrikos ponieważ nie jestem w stanie Was wszystkich oznaczyć  sprawdźcie proszę swoje skrzynki mailowe!  posłałam […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *